Smakprov

Innan du läser smakprovet, gilla Framgångsbibeln på Facebook!

Ur kapitlet Mål och målsättning:

”Hemligheten bakom all framgång är målmedvetenhet.”
Benjamin Disraeli

Charlie Söderberg, privatekonomisk rådgivare och coach, säger att de flesta av oss går upp ur sängen på morgonen bara för att vi inte dog under natten. För att livet ska kännas meningsfullt behöver vi ha ett syfte med tillvaron som när det är intensivt och påtagligt ligger till grund för optimism och hopp. När syftet är klart kan vi röra oss framåt mer fokuserat istället för att varje dag bara göra det som krävs för vår egen överlevnad. På motsatt sätt berövar bristen på en känsla av syfte oss på passion och tydliga mål i livet. Kontinuerligt töms vi på energi och motivation i takt med att vi faller offer för vår egen tillvaro.

För att livet ska kännas attraktivt och meningsfullt i vardagen behöver vi formulera mål. Vart vill vi komma? Vad vill vi uppnå och uppleva? Hur vill vi att livet ska se ut? Vilken typ av liv vill vi leva? Optimalt finner vi syften som är större än oss själva, som sträcker sig bortanför vår egenkärlek och självgodhet. Kanske gör du det du gör för dina nära och kära? Kanske vill du bli rik så att du kan välja att spendera mer tid med dina barn? Kanske vill du bli en framgångsrik coach för att kunna ge andra människor ett rikare liv?

Den stora frågan är vad du vill uppnå i ditt liv och varför.

De flesta av oss jobbar med mål i arbetslivet, medvetet eller omedvetet. Oftast är det vår chef som definierar dem. Vi tilldelas tydliga arbetsuppgifter, blir tillsagda att följa deadlines. Ändå är det ett fåtal av oss som medvetet definierar mål utanför arbetslivet, som verkligen funderar på vilken typ av liv vi vill leva, varför och vad som behövs för att vi ska nå dit. Istället låter vi dagarna, veckorna, månaderna och åren gå, och vi låter slumpen föra oss framåt. Livet blir vad det blir utan att vi aktivt reflekterar över vad vi faktiskt vill.

En avgörande anledning till att formulera tydliga mål för att nå framgång är människans naturliga instinkt att ge upp sådant som tar emot eller som är smärtsamt att ta sig igenom. Skälet till detta är att det utan en tydlig plan för vart man är på väg helt enkelt är lättare att ge upp än att stanna och kämpa. Utan tydliga mål i livet har man heller inte infört det långsiktiga tänkandet som en naturlig del av tillvaron, varför fokus automatiskt hamnar på de kortsiktiga fördelarna med att ge upp. Den som däremot har formulerat energigivande mål och visioner, och som då och då lyfter blicken och tittar framåt, har betydligt lättare att både acceptera och att med kraftfull beslutsamhet ta sig igenom motgångar.

Många arbetande människor som verkar oerhört drivna och kan upplevas som rastlösa byter inte bara gärna jobb utan även bransch ofta. På samma sätt finns det så kallade entreprenörer som regelbundet startar nya projekt utan att någonsin leda ett enda framgångsrikt hela vägen in i mål. Förklaringen är att de inte är tillräckligt ihärdiga och envisa för att ta sig över de hinder som det alltid innebär att ta sig an något nytt, utan byter istället riktning så snart de stöter på motgång. Dessa människor ägnar oändligt mycket mer tid och energi på att ta sig halvvägs på längre tid än de som sätter upp ett tydligt inspirerande mål och sedan envist och kraftfullt attackerar de svackor och motgångar som de vet kommer uppstå. Hinder och motgångar finns det överallt. Men med mål som inspirerar dig och som föder en positiv kraft inom dig kommer du att med större lätthet kunna ta dig an de utmaningar som möter dig på vägen.

Det korta perspektivet kan på motsvarande sätt göra att du fortsätter att ägna dig åt sådant som inte leder någonstans. Om du aldrig höjer blicken kommer du aldrig kunna inse att du kanske faktiskt befinner dig i en återvändsgränd. Därför är det så oerhört viktigt att definiera mål och att kontinuerligt se över sina målsättningar. Utan tydliga mål är det omöjligt att höja blicken och att tänka långsiktigt.

Ytterligare en fördel med tydligt formulerade mål är att det blir enklare att tidigare se slutet och att inse att framgången är nära. Detta gör i sin tur det lättare att ta sig igenom den tunga period som ofta definierar upploppet mot ett lyckat resultat. När vi sätter mål är det viktigt att vi inte tar hänsyn till vad vi spontant anser är realistiskt. I det långa landet lagom stöps flertalet av oss i samma form, en form som avskärmar oss från vad som faktiskt är möjligt. Vi lär oss begränsa oss själva av vår egen tro på vad som går att uppnå och framför allt på vad som inte går att uppnå. Vi får lära oss att mål måste vara realistiska, för om vi inte når dem blir vi garanterat besvikna. Därför är det bättre att ta det säkra före det osäkra och definiera mål som vi vet att vi kan uppnå. Då kan vi orädda och utan utmaningar i lugn och ro jobba på, och sedan klappa oss själva i ryggen när vi har kommit dit vi skulle, inte det minsta gladare eller rikare. Problemet med en begränsande inställning till livet är att den är självuppfyllande. Vår egen övertygelse om att någonting är omöjligt kommer också vara det som sätter käppar i hjulet för våra drömmar. Det vi tror på blir verklighet, vilket vi sedan kan använda som bevis för att vi hade rätt från början. Personligen har jag istället anammat det som Anders Haglund, före detta golfproffs och idag mental rådgivare, utbildare och föreläsare inom prestationspsykologi, lär ut. Han menar att man inte blir besviken av att inte uppnå stora mål, utan av att uppnå små mål. Detta kan vara svårt att förstå när man är uppfostrad av jantelagen.

Ur kapitlet Få det gjort! – konkreta verktyg för prioritering:

”De som utnyttjar sin tid sämst är de första att klaga över hur lite tid de har.”
Jean de la Bruysre

Du får aldrig tiden att räcka till. Varje dag tyngs du av så många förpliktelser att du inte finner tid att stanna upp och ta ett enda djupt andetag. Och ju mer du stressar runt, desto mindre tid verkar du få över till det du egentligen skulle vilja ägna dig åt, om du ens har hunnit fundera på vad det faktiskt är. Under vardagarna ägnar du all din energi åt att hålla dig flytande medan helgerna går åt till att städa upp det kaos som uppstod under veckan. Känns bilden igen?

Sanningen är den att du aldrig kommer hinna med det du behöver göra. Du kommer aldrig lyckas städa undan tillräckligt många måsten för att kunna sätta dig ner och andas ut. Nej, nyckeln till vardaglig effektivitet och en känsla av kontroll stavar prioritering. Eftersom du aldrig kommer hinna med allt behöver du lära dig att ägna dig åt det som skapar långsiktiga värden i ditt liv, det som i ett längre perspektiv bidrar till att forma livet på det sätt du vill att det ska formas. Du behöver också lära dig att handskas med den ström av förpliktelser som forsar mot dig varje dag – att organisera ditt liv på ett sätt som gynnar dig. Genom att förändra ditt sätt att tänka, arbeta och spendera din tid kommer du att finna lugn i det kaos som livet faktiskt innebär. Du kommer med en påtagligt positiv kraft kunna leva proaktivt istället för reaktivt och du kommer att utvecklas till att bli ledaren i ditt liv istället för en birollsinnehavare som har fullt upp med att inte halka efter.

Vi lever i en fantastisk tid där antalet möjligheter för oss att uppnå våra mål är oändligt. Men det uppenbara problemet är att ju fler alternativ det finns, desto svårare blir det att välja. Risken är därför stor att vi blir förlamade istället för handlingskraftiga och att vi uppgivet spenderar dagarna med att betrakta vårt liv istället för att leva det.

En annan risk är att vi gör för många val, att vi vill så mycket att vi inte lyckas fokusera på något eftersom vi försöker fokusera på allt. Denna svårighet ger David Allen uttryck för i sin bok Få det gjort! – svart bälte i vardagseffektivitet: ”Vi lever med en paradox i detta nya millennium: människor har högre livskvalitet än förr men ökar samtidigt sin stressnivå genom att ta på sig mer än de har möjlighet att klara av. Det är som om deras ögon är glupskare än deras magar. Och de flesta känner sig i viss mån frustrerade och rådvilla eftersom de inte vet hur de ska kunna förbättra sin situation.”

En av de absolut viktigaste förmågorna du kan utveckla idag för att uppnå framgång och lycka är därför att kunna välja ut rätt saker att göra och att göra dem på rätt sätt. Du behöver lära dig att prioritera den viktigaste uppgiften att genomföra ur ett längre perspektiv och att genomföra den effektivt med ett lyckat resultat. Du behöver också lära dig att disponera din tid bättre.

Att man behöver göra någonting konkret – utföra faktiska uppgifter och handlingar – för att uppnå de mål man formulerar är nog egentligen självklart för de flesta. Ändå är det ofta skillnaden mellan de som när stora framgångar och de som aldrig kommer i närheten av att uppnå sina drömmar. Du behöver göra något, vad som helst, för att komma närmare dina mål, och du behöver göra det dagligen. Låt det bli en vana. Även om det bästa är att göra rätt sak på rätt sätt är det ofta bättre att göra fel sak på fel sätt än att inte göra någonting alls. För att inte göra någonting åt sina drömmar och mål utan bara låta dagarna gå blir också lätt en vana, en vana som inte leder till någonting annat än frustration och uppgivenhet.

I sin bok Svälj den fulaste grodan först – 21 sätt att få mer gjort på kortare tid beskriver Brian Tracy vikten av vanemässiga medvetna prioriteringar på vägen mot framgång:

”Hela nittiofem procent av din framgång i privatlivet och arbetet avgörs av vilken typ av vanor du utvecklar med åren. Vanan att göra prioriteringar, att inte skjuta upp saker och ting och att sätta igång med din viktigaste uppgift är både en mental och fysisk färdighet. Och just därför är det möjligt att lära sig denna vana genom övning och repetition tills den förankras i ditt undermedvetna och utgör ett permanent inslag i ditt uppträdande. Så snart det blivit en vana, blir det inte bara enkelt att göra utan även något du gör automatiskt.

Du är funtad på ett sådant sätt att du fylls av positiva känslor när du har fullbordat en uppgift. Det gör dig glad. Det får dig att känna dig som en vinnare.

Så snart du har fullbordat en uppgift, oavsett av vilken storlek den är eller betydelse den har, känner du ett svall av energi, entusiasm och ökad självkänsla. Ju viktigare den fullbordade uppgiften är, desto gladare, säkrare och starkare känner du dig.

[…]

När du mer eller mindre omedvetet utvecklar detta ‘beroende’ börjar du organisera ditt liv på ett sådant sätt att du ständigt påbörjar och fullbordar alltmer betydelsefulla uppgifter och projekt. Du blir helt enkelt beroende, på ett positivt sätt, av att nå framgång och att bidra med någonting.”

Sugen på mer? Beställ boken idag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s